LOGO ASSOCIAZIONE ITALOELLENICA GRECIA-GR

Φωτεινή Καϊμάκη

Kαθηγήτρια

FOTINI PROF.SSA KAIMAKI SOCIA DELL'ASSOCIAZIONE ITALOELLENICA GRECIA-GR.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Κοριλιάνο του Ότραντο της Απουλίας (Κάτω Ιταλία) 6-8 Οκτωβρίου 2005

Η Ελλάδα του Σαλέντο

Η Φωτεινή Καϊμάκη είναι φιλόλογος ,ποιήτρια και καθηγήτρια σε δημόσιο Λύκειο στην Αθήνα (5ο Λύκειο Ηλιούπολης), ερευνήτρια 13 χρόνια τώρα του ελληνόφωνου πολιτισμού της Κάτω Ιταλίας με συμμετοχή σε δύο διεθνή συνέδρια για την ελληνική γλώσσα στο Lecce (2001) και στο Corigliano d’Otranto (2005).

Πρώτο αποτέλεσμα αυτής της έρευνας υπήρξε το βιβλίο «Ελληνόφωνη Καλαβρία» (Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ 2003) 400 σελίδων με 340 φωτογραφίες από τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας,την ιστορία και την αρχαία ελληνική γλώσσα τους, το οποίο βέβαια είναι μία ποιητική προσέγγιση αυτής περιοχής.

Apo pou proerhode i Ellinofoni tis Kalavrias; Pia eine i glossa tous;

.....I paradosiaki mousiki tis Kalavrias, ena periploko panorama…..

Mia politelis sillektiki ekdosi enos vivliou 396 selidon me Piimata, Fotografimata ke enos CD me tragoydia apo tin ellinofoni Kalavria.

Και τώρα ένα βιβλίο Ιστορίας του Πολιτισμού «Η Ελλάδα του Σαλέντο» μετά από μια πολυετή και πολύμοχθη επιτόπια έρευνα και με τη βοήθεια μιας σημαντικής βιβλιογραφίας στην άλλη ελληνόφωνη περιοχή της Grecia Salentina αλλά και σε όλο το Σαλέντο. Διέτρεξε 10 πόλεις του αρχαίου λαού των Μεσσάπιων, που απ΄ τον Ηρόδοτο αντλούμε την πληροφορία πως ήταν Κρήτες ( Manduria, Vereto, Vaste, Ugento, Alezio, Muro Leccese, Rocca Vecchia, Cavallino, Mesagne, Rudiae), φωτογράφισε τα τείχη, τους τάφους, τα υπολείμματα των οικισμών τους. Δύο σπουδαίες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, τον Τάραντα και το Μεταπόντιο με τα εκπληκτικά μουσεία, όπου φωτογράφισε τα ωραιότερα αγγεία της Μεγαλοελλαδίτικης και της Μεσσαπικής κεραμικής (Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και έχει Πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις στη φωτογραφία).


Έπειτα το βυζαντινό Σαλέντο, 32 βυζαντινές πόλεις, εκκλησίες υπόσκαφες και επίγειες, κρύπτες με μοναδικές τοιχογραφίες, που οι περισσότερες χάνονται μέρα τη μέρα από την υγρασία και την εγκατάλειψη. Μαρτυρίες μεγάλων ξένων βυζαντινολόγων την οδήγησαν στην απογοητευτική επιτόπια διαπίστωση , ότι τμήματα των τοιχογραφιών αυτών, που περιγράφονται στα βιβλία τους είναι οριστικά χαμένα. Με αυτές τις προϋποθέσεις οι φωτογραφίες της αποτελούν ντοκουμέντα για τα επόμενα χρόνια.


Κατέγραψε την ποιητική παραγωγή σε βυζαντινή γλώσσα του σπουδαίου μοναστηριού-πανεπιστημίου του Αγίου Νικολάου του Κάζολε έξω από το Ότραντο, την αντιγραφική δουλειά πάνω στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς στο άλλο μεγάλο μοναστήρι της Santa Maria di Cerrate.


Και βέβαια η μεγαλύτερη μερίδα είναι δοσμένη στη Grecia Salentina. Εννέα χωριά (Καλημέρα, Μαρτάνο, Μαρτινιάνο, Σολέτο, Στερνατία, Κοριλιάνο, Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι, Τζολίνο, Μελπινιάνο) τα διατρέχει 13 χρόνια, φωτογραφίζει τις εκκλησίες τους, τα σπίτια, τις αυλές, όπου διαμορφώθηκε η κοινωνική τους ζωή, τους ανθρώπους, καταγράφει τη γλώσσα τους το «γκρίκο», που μιλιέται 28 αιώνες αδιάσπαστα, τον λαϊκό βίο τους, τον ταραντισμό, τις ταραντάτες και την ταραντέλα, τα μεγαλιθικά ντόλμεν και τα μενίρ και τις μασσερίες, που μαρτυρούν την εποχή των αφεντάδων της Grecia Salentina. Και φυσικά τη θαυμάσια γκρεκάνικη ποίηση ανώνυμη και επώνυμη.
Όλο αυτό το τεράστιο υλικό 400 σελίδες-συμμετέχουν με άρθρα τους (40 σελίδες) ελληνόφωνοι καθηγητές ( Salvatore Sicuro, Roco Aprile, Antonio Greco, Salvatore Tommasi) και ο διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου του Λέτσε dr.Antonio Cassiano- και 1300 φωτογραφίες έγχρωμες και ασπρόμαυρες θα μπει σ΄ ένα δίτομο βιβλίο 400 σελίδων έκαστος τόμος, που θα μεταφραστεί στα ιταλικά, για να κυκλοφορήσει και στο Σαλέντο. Βιβλίο με όλο αυτό το υλικό συγκεντρωμένο δεν υπάρχει ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στην Ιταλία.


Πρέπει να γίνει πραγματικότητα η έκδοση αυτού του βιβλίου, γιατί θα προσφέρει πολύ σημαντικές γνώσεις για το Σαλέντο και την Grecia Salentina και στους Έλληνες και στους Ιταλούς και θα βοηθήσει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της ταυτότητας των κατοίκων του Salento.

 

SOCI ASSOCIAZIONE ITALOELLENICA DA SINISTRA: PROF.SSA PANAGHIOTA GIANNOUKO, PROF.SSA FOTINI KAIMAKI, PROF.SSA ADA NUCITA, ING. GAETANO GIURI, DR.SSA SERENA NACCARATO, IL PRESIDENTE POMPEO MARITATI ED IL PROF. SALVATORE SICURO

Βλέπε πίσω

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΒΙΔΕΟ ΝΕΑ

ΧΑΡΤΗΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΝΤΕΡΝEΤ

Google