Παρουσίαση του βιβλίου

"Η Ελλάδα του Σαλέντο"

Φωτεινή Καϊμάκη

 

 

Μια μοναδική έρευνα και ένα συγκλονιστικό ιστορικό οδοιπορικό στη χερσόνησο του Σαλέντο στην Κάτω Ιταλία. Οι πόλεις, τα μνημεία, η γλώσσα των Μεσσάπιων (Κρητών κατά τον Ηρόδοτο), η «Καππαδοκία» της Μασσάφρα και Μόττολα με τα φαράγγια και τις βραχώδεις εκκλησιές, οι καταπληκτικές βυζαντινές τοιχογραφίες, οι κρύπτες , τα ελληνόφωνα χωριά, η γλώσσα, ο πολιτισμός τους, η αντοχή του βυζαντινού ορθόδοξου τυπικού στον πόλεμο της παπικής εκκλησίας και η Σαλεντινή γη «τραχε?α και ε?βοτος», όπως λέει ο Στράβων με τις αιωνόβιες ελιές γλυπτά μνημεία της φύσης, απαρτίζουν το φωτογραφικό πανόραμα (800 φωτογραφίες) της Ελλάδας του Σαλέντο, που δημιούργησε η φιλόλογος-ερευνήτρια του ελληνόφωνου πολιτισμού της Κάτω Ιταλίας Φωτεινή Καϊμάκη και μας προσφέρει με το βιβλίο της Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΛΕΝΤΟ (Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ)
Δέκα πόλεις του αρχαίου λαού των Μεσσάπιων, που απ΄ τον Ηρόδοτο αντλούμε την πληροφορία πως ήταν Κρήτες (Manduria, Vereto, Vaste, Ugento, Alezio, Muro Leccese, Rocca Vecchia, Cavallino, Mesagne, Rudiae-Lecce), τα τείχη, οι τάφοι, τα υπολείμματα των οικισμών τους. Μία σπουδαία πόλη της Μεγάλης Ελλάδας, ο Τάραντας με το εκπληκτικό μουσείο, ένα σπουδαίο λιμάνι, συγκοινωνιακός κόμβος της αρχαιότητας αλλά και των νεότερων χρόνων, το Brindisi, η πόλη της Εγνατίας και η Τραϊάνα οδός.


Έπειτα το βυζαντινό Σαλέντο, 32 βυζαντινές πόλεις, εκκλησίες υπόσκαφες και επίγειες, κρύπτες με μοναδικές τοιχογραφίες, που οι περισσότερες χάνονται μέρα τη μέρα από την υγρασία και την εγκατάλειψη. Με αυτές τις προϋποθέσεις οι φωτογραφίες του βιβλίου αποτελούν ντοκουμέντα για τα επόμενα χρόνια.
Έχει καταγράψει η Φωτεινή Καϊμάκη την ιστορία και έχει φωτογραφήσει τις τοιχογραφίες στις βραχώδεις εκκλησίες στα φαράγγια της Massafra,Mottola, Grottaglie, τα βυζαντινά μοναστήρια της Καλλίπολης, του Ότραντο, του Galatone, τον Άγιο Στέφανο στο Vaste, τον Άγιο Λαυρέντιο στη Mesagne, την Παναγία των Αγγέλων στο Poggiardo,το Casaranello,την Αγία Μαρίνα στο Muro Laccese, τον San Salvatore και την ανώνυμη κρύπτη στη Sanarica, τις κρύπτες στο Uggiano La chiesa, Giurdignano, Cursi,San Cassiano,Supersano, Presicce, την κρύπτη του San Crossifisso στοUgento, την κρύπτη του San Antonio Abate στο Nardo,τις κρύπτες στο Rufano,στο Miggiano,στο Veglie,στο Patu,στο Borgagne, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο San Cesario di Lecce και το μοναστήρι της Santa Maria a Cerrate.


Και βέβαια η μεγαλύτερη μερίδα είναι δοσμένη στη Grecia Salentina. Εννέα ελληνόφωνα χωριά (Καλημέρα, Μαρτάνο, Μαρτινιάνο, Σολέτο, Στερνατία, Κοριλιάνο, Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι, Τζολίνο, Μελπινιάνο) τα διατρέχει 13 χρόνια, φωτογραφίζει τις εκκλησίες τους, τα σπίτια, τις αυλές, όπου διαμορφώθηκε η κοινωνική τους ζωή, τους ανθρώπους, καταγράφει τη γλώσσα τους το «γκρίκο», που μιλιέται 28 αιώνες αδιάσπαστα, τον λαϊκό βίο τους, τον ταραντισμό, τις ταραντάτες και την ταραντέλα, τα μεγαλιθικά ντόλμεν και τα μενίρ και τις μασσερίες, που μαρτυρούν την εποχή των αφεντάδων της Grecia Salentina. Και φυσικά τη θαυμάσια γκρεκάνικη ποίηση ανώνυμη και επώνυμη.


Όλο αυτό το τεράστιο υλικό -συμμετέχουν με άρθρα τους και ελληνόφωνοι καθηγητές ( Salvatore Sicuro, Roco Aprile, Antonio Greco, Salvatore Tommasi) και ο διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου του Lecce Dr.Antonio Cassiano- σ΄ ένα βιβλίο 608 σελίδων. Θα παρουσιαστεί από τη ΜΙΛΗΤΟ στις 26 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Παρουσιαστές θα είναι ο διευθυντής του βυζαντινού Μουσείου Δρ. Δημήτριος Κωνστάντιος και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας, η κ. Αικατερίνη Κορρέ της λαογραφίας και ο κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης τ. Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Θα παραστούν και θα μιλήσουν ελληνόφωνοι από τα χωριά της Grecia Salentina, ο Roco Aprile, φιλόλογος και ο Silvano Palama πρόεδρος της Γκετονία από την Καλημέρα καθώς και ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Pompeo Maritati.


Φωτεινή Καϊμάκη

 

L'Autrice del Libro - Fotini Kaimaki

 

Ambasciatore Italiano ad Atene

 

 

Presidente Associazione Italoellenica GRECIA-GR - Amici della GreciaPompeo Maritati

 

Fotini Kaimaki, Pompeo Maritati e Alessandro Spiliopulos

 

 

 

Alessansdro Spiliotopulos, Giuseppe Serra, Fotini Kaimaki, Pompeo Maritati e Dionisi Katsanos